Een rondje Paterswoldsemeer

Wessel van der Rest

27 februari 2021

Geen reacties

Wat origineel even van de zon genieten was, liep al snel uit de hand; Een rondje fietsen om het Paterswoldsemeer! Eerst een patatje eten aan de gasthuiskade, langs Kaaphoorn, even gedag zeggen tegen onze huizen aan het meer (Lakehouse, Mar a Lago, en ’t Pronkje), door naar het zuiden en via een natuurlijke rit terug naar het noorden, je maakt wat mee bij het grote meer onder de stad Groningen!


Het hele verhaal begint bij Cafetaria De Steiger, na een halve werkdag moest er nog geluncht worden. Aann de gasthuiskade staan genoeg bankjes om te zitten en even tot rust te komen. Hier heb je uitzicht over het Hoornsemeer. Heb je in plaats van de vette hap meer zin in iets gezonds? Gelukkig zit er ook een Albert Heijn in de buurt, samen met eettentjes zoals &Meer. Ook zit hier Il Lago, een italienisch restaurant. In de buurt vinden we ook onze woning Diemer 6!

De zon beviel ons zo erg dat we na het patatje bedachten om nog even door te fietsen. Langs de Zunneriepe zijn we richting Kaaphoorn gefietst. Kaaphorn is (vooral in de zomer) een hippe plek aan het water. Dicht bij het strand is hier een wijde variatie aan eten en drankjes te krijgen. Naast Kaaphoorn vinden we ook de Jachthaven Kaap Hoorn, en Teuntje de Slak, supexperience! Voor nu vonden wij het toch nog echt te koud om het water op te gaan. Over de loop en fiets brug zien we aan de ene kant de Hoornseplas en aan de andere kant het mooie terras van Kaaphoorn.

Inmiddels zijn we al bij het Lakehouse! Zo dicht bij zijn de woningen aan het meer gelegen tot de bevolking, en toch zit het midden in de natuur! Vanaf hier zouden we ook de boot kunnen nemen het water op, maar nogmaals het was te koud 😉

De zonnige momenten overwonnen het toch nog van de bewolkte momenten, dus we gingen door! Over de Groningerweg komen we al aan in Eelde/Paterswolde en fietsen we langs Paviljoen van de Dame, De Twee Provinciën en Jachthaven Zuidwesthoek. Ondertussen fietsen we dus al aan de zuidelijke kant van het meer. Aan de overkant van het water zie je zo nu en dan een gebouw uit Groningen in de verte boven de bomen uitsteken. Een man op een bootje vaart eenzaam op het midden van het meer.

Het begint kouder te worden maar terug gaan is geen optie meer. We komen langs restaurants De Paalkoepel en De Rietschans. Aan het einde van deze weg komen we aan bij Camperplaats paterswoldsemeer gelegen naast Strandpaviljoen Paterswoldsemeer.

Vanaf hier is de weg terug naar het noorder recht door de natuur heen. De stank van koeienpoep moet even doorstaan worden en we komen echt aan in het nederlandse landschap. Weilanden, bomen, water, paarden, en een windmolen, meer niet.

Hoe verder we naar het noorden gaan, hoe meer we de bevolking weer tegen komen. Het paterswoldse meer is een plek om te wandelen, te fietsen, te picknicken, of gewoon te chillen. We komen studenten tegen, bejaarden, veel mensen met honden, groepen en alleen gangers. Je maakt wat mee tijdens een rondje fietsen om het paterswoldsemeer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Boek nu!

Booking widget b24_widget_61a9e3d3cbcca

Meest recente berichten

nl Dutch
X