Diet Daleman

07 juni 2019

3 reacties

Mijn leven met de was

Bijna weekend

We beginnen met het goede nieuws! Het is bijna weekend. Deze ochtend en middag nog even werken en dan een vrije vrijdagavond. En omdat het weekend voor de deur staat, hebben we ook weer lekker werk te doen bij “Overnachten in Stijl’.

Mijn gasten zijn waarschijnlijk al onderweg. Een aantal komen van ver. Uit Middelburg en uit de buurt van Bremen. Ze checken in bij het Lakehouse die ik gisteren zelf heb schoongemaakt en bij Skipper 4 die op dit moment door mijn collega ’s wordt schoongemaakt.

Kleine wasjes, grote wasjes.

Vanmiddag zal ik dan de was verder afmaken. Skipper 4 is een zespersoons huisje en daar heb ik bergen met was! Jullie vragen je vast af hoe ik dat allemaal doe met al die was. Drie wissels per week per huisje en dat maal zes huisjes. Alleen al bij ons thuis aan de Moesstraat bevinden zich zes machines. Drie drogers en drie wasmachines. In totaal heb ik 16 machines verspreid over de locaties. En al mijn collega’s leren we hoe we deze machines moeten bedienen. Zo heb ik laatst maar eens een wasmachine instructie gemaakt. Met foto’s van de bedieningspanelen erbij.

Appeltje eitje

Nu denk je natuurlijk appeltje, eitje. Was erin, was eruit, was in de droger. Was vouwen. Maar zo simpel is het niet. Al onze was, draaien we op 60 graden. Dit volgens de HACCP regelgeving. Het is dus van belang dat het juiste programma wordt geselecteerd. Ook is het van belang dat je een kort programma kiest, dit om praktische redenen. Zo heb je lange programma’s die wel 3 uur duren, als je deze gebruikt, draait de was nog als de gasten komen inchecken en dat willen we, als het even kan, vermijden. Want we willen natuurlijk niet de gasten met de was opzadelen. Soms zijn er dan hele attente gasten die even alvast de was aandoen voor me. Dan is er ook altijd het risico van een wastsunami omdat hiet niet zo gaat zoals het moet haha.

Ook voor de droger geldt, kies het juiste programma. Stop de droger niet te vol en niet te leeg. Dat is zonde. Ook hangen we soms een deel van de was en dan stap ik weer op mijn fietsje s’middags om de was te vouwen. Oh ja en vergeet de filters niet, het filter in de deur die leeg moet voor en na elke droogpartij. En het technische filter dan ook eens in de maand even goed schoongemaakt moet met de stofzuiger. De containers met water die afgevoerd moeten worden, en soms ook gewoon via de afvoer verdwijnen. Maar met oude huisjes in de binnenstad is dit niet altijd mogelijk. Overal in mijn zakken, handtasjes vind je FLUFF. Fluff van handdoeken, beddengoed in een dikke prop bij elkaar. In mijn broekzakken en vaak ook in mijn fietstassen. Onze Job vraagt dan, mam waar heb je dat nu weer vandaan?

Was trucs

Ik haal ook veel trucs uit. Bijvoorbeeld stop ik vaak 1 droge schone handdoek bij de natte was. De wasdroger heeft dan veel minder werk om alles droog te krijgen. Om te voorkomen dat alles er gekreukt uit komt, vouw ik het een beetje op voordat ik het erin stop. Ik probeer de onderkant van een dekbedovertrek dicht te maken zodat niet alles zich ophoopt in het overtrek. De hoeslakens adviseer ik van puur katoen te nemen. Een droger kan eigenlijk niet zo goed elasthan verwerken. Hoewel puur katoen meer kreukt, slaapt het toch wel lekkerder ook voor mijn gasten. In de zomer is het koel en het is zo lekker glad.

Mijn wasfiets

Als ik dan eens mopper op de was. wordt er vaak gezegd, dan besteed je de was toch uit? Volgens de laatste calculaties (ja ik ben getrouwd met een financieel adviseur), kan dit nog niet uit. We zouden dan linnengoed moeten gaan huren en bovendien heb ik geen algemene ruimte waar het linnengoed gebracht en gehaald kan worden. En…. wat doe ik dan met mijn 16 machines? Ik zou ook een eigen wasserij kunnen beginnen natuurlijk 😉 Ik zou dan wel mijn fietsrondes missen door de stad met mijn wasfietsje. En dat is weer goed voor mijn conditie. Ik heb overigens niet alleen een wasfietsje. Ik heb ook een schoonmaakmiddel fiets. Toiletpapier fiets en tijdens de feestdagen zelfs een kerstboomfiets. Alleen als het echt even niet anders kan, qua programma van de dag of qua hoeveelheid, dan pak ik de auto.

Was Tsunami

Er gaat natuurlijk ook wel eens een machine stuk. Dan is er binnen no time een Was Tsunami. Meestal moet er dan ook een auto aan te pas komen om de was te halen en te brengen. Ik heb dan gelukkig mijn witgoed monteur die langs komt. Sebastiaan helpt me dan binnen no time. Hij weet hoe belangrijk het voor me is. Vaak krijg ik dan meteen een lesje over witgoed apparatuur erbij en zo leer ik zelf ook vaak nog wel wat bij. Meestal kan het wel gefikst worden door Sebastiaan en soms moet de machine vervangen worden. Sebastiaan weet dan meestal heel goed wat ik het beste kan doen en zijn advies is me veel waard!

Was in de container

Vier jaar geleden had ik eens zo’n wastsunami. Bij gebrek aan een Ikeatas, propte ik de was even snel in een vuilniszak. Fietste naar huis en dropte de zak daar. Daarna moest ik snel door naar een ander adresje. Mijn ouders pasten in die tijd nog wekelijks op. Mijn vader zag de vuilniszak en twijfelde niet. Hij gooide hem weg in de ondergrondse container. Dan is het wel even huilen hoor! Mijn beddengoed komt van Essenza. Een tweepersoons dekbedovertrek van dit merk is al gauw 120 euro. Mijn ouders baalden natuurlijk enorm, het was gewoon een domme fout 😉 Nu kan ik er wel om lachen. We maken heel wat mee met de was

Met dank aan Laura, die mij twee jaar geleden enorm hielp met de kerstvoorbereidingen. Want een echte kerstboom op elke locatie is toch wel mooi he 😉

Was huis

Een washuis, niet te verwarren met badhuis of spa. Mijn washuis ad Moesstraat. Gelukkig heeft mijn woning van die prachtige trapleuningen die enorm lang zijn. Meestal kunnen we deze mooie leuningen niet zien omdat er beddengoed overheen hangt. Ik vind het niet erg en ik geloof dat iedereen er inmiddels aan gewend is. Dit beddengoed droogt dan prachtig strak op. En dat maakt me dan weer gelukkig. Als het dan zo strak is en om het dan te vouwen is al helemaal geweldig. Kortom, de was en ik hebben een haat/liefde verhouding. Als we dan visite krijgen, wil ik soms wel eens als een tornado door het huis gaan om alles op te bergen en in mijn befaamde ikeatassen te stoppen. Klaar om weer te distribueren naar mijn huisjes. Op mijn fiets.

Mooie felle kleuren, het beddengoed van Loge 10 van het merk Essenza, heerlijk katoensatijn.

3 Comments

 • Albertha schreef:

  Goeie tip van die droge handdoek bij het natte wasgoed in de droger. Ga ik zeker uitproberen. Al hang ik mijn beddengoed het liefst aan de waslijn te drogen. Beter voor het milieu, veel minder kreukels en het ruikt heerlijk fris.

  • Diet Daleman schreef:

   Leuke tip he! Ja de waslijn! Denk dat ik een grote waslijn als route span door de stad langs de huisjes 😉
   Inmiddels is bij mij iedereen ingecheckt en is de was voor vandaag klaar. Behalve die van mezelf hihihi Goed weekend!

 • oxkfpelhej schreef:

  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Boek nu!

Booking widget b24_widget_6152ebdfd6cf7

Meest recente berichten

nl Dutch
X