A kerk
Akerkhof 2, 9711JB

A kerk

De Aa-kerk (ook: A-kerk) is een historische voormalige parochiekerk en een prominent kenmerk in de skyline van de stad, samen met de nabijgelegen Martinitoren.

Geschiedenis

Voor de bouw van de huidige kerk stond op deze plek een kapel gewijd aan Maria en Sint Nicolaas (patroonheilige van vissers). De kapel stond dicht bij de rivier de Aa, waar schippers hun schepen afmeerden in de westelijke haven (Westerhaven). De kapel werd in het jaar 1247 een parochiekerk en kreeg de naam "Kapel van Onze Lieve Vrouw aan de rivier de Aa" (Onze-Lieve-Vrouwe ter Aa-kerk). Destijds bestond Groningen uit twee centra, elk rond een religieus gebouw, waarbij de Kerk van Onze Lieve Vrouw aan de rivier de Aa er een van was. Vissers en handelaren bewoonden het gebied rond deze kapel. De kapel werd tussen 1425 en 1495 omgebouwd tot een bakstenen gotische kerk. Zowel het interieur als exterieur zijn door de geschiedenis heen vele malen gewijzigd als gevolg van de beeldenstorm tijdens de Reformatie, oorlogsschade (Beleg van Groningen) en natuurlijke fenomenen (blikseminslag).

Tegenwoordig

Tegenwoordig wordt het gebruikt als locatie voor (orgel)concerten, theater, foto-exposities (van Noorderlicht), feesten en vergaderingen. Er worden geen kerkdiensten meer gehouden.

Of je nu een muziekliefhebber bent die geniet van een klassiek concert of een kunstliefhebber die de laatste tentoonstelling verkent, de kerk is een levendig centrum dat de gemeenschap bij elkaar brengt.

Bezoekinformatie

Voor degenen die een bezoek plannen, ligt de A-kerk gunstig in het hart van Groningen, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor zowel toeristen als lokale bewoners. Controleer de officiële website voor openingstijden, rondleidingen en eventuele speciale evenementen die kunnen samenvallen met uw bezoek.

Vang het Moment 

Vergeet je camera niet! De A-kerk biedt een prachtig decor voor foto's, of je nu zijn majestueuze exterieur vastlegt tegen een heldere hemel of de zachte gloed van zijn interieur tijdens een kaarsverlichte avonddienst.

 

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com