Bioscoop RKZ
Emmastraat 15, 9722 EW

Bioscoop RKZ

De kleinste bioscoop van Groningen

De RKZbios heeft zich al 40 jaar onderscheiden met zijn unieke, gevarieerde programmering.

De kleinste bioscoop van de stad Groningen wordt gerund door vrijwilligers - allemaal wonend in het Oude RKZ - en staat bekend om zijn informele sfeer, comfortabele stoelen, betaalbare drankjes en uitstekende projectie. Ons filmprogramma verschijnt elke maand op onze website en Facebook-pagina. We proberen onze bezoekers een zo breed mogelijk scala aan films te presenteren, voornamelijk arthouse, klassiekers en interessante Hollywood-films. Elke film wordt vertoond in de originele taal, met Nederlandse ondertitels (tenzij anders vermeld).

De tickets zijn bijna de helft van de prijs van de commerciële bioscopen in Groningen en als je een Studenten- en Stadjerspas hebt, krijg je zelfs nog meer korting. Ze hebben ook kortingen op meerdaagse tickets.

Locatie

Deze bioscoop is gevestigd in een voormalig ziekenhuis!

Het Rooms Katholieke Ziekenhuis, in Groningen bekend als RKZ, is een voormalig katholiek ziekenhuis. Op 25 maart 1925 is het geopend aan de Verlengde Hereweg in Helpman.

Het oude gebouw aan de Verlengde Hereweg, tegenwoordig bekend als "Oude RKZ" of "ORKZ", is nu een gelegaliseerde kraakpand. Het gebouw werd leeg achtergelaten nadat het RKZ was verhuisd naar het nieuwe complex in Corpus den Hoorn.


Trappenhuis in het ORKZ (1993)

Het grootste kraakpand in NL


Nadat het RKZ uit het gebouw was vertrokken, werd het door de gemeente genomineerd voor sloop. Op die locatie zouden luxe koopwoningen worden gebouwd. De Nederlandse kraakbeweging was destijds op zijn hoogtepunt, en het duurde slechts enkele maanden voordat de Kraak Organisatie Groningen (KOG; een samenwerking van onder andere de Groninger Studentenbond, Vera en de Pacifistisch Socialistische Partij) en de minder politiek georiënteerde Praktiese Kraakgroep Groningen (PKG) het gebouw op 3 september 1979 kraakten. Hierdoor werd het het grootste kraakpandcomplex in Nederland.

In 1985 werd kraken gelegaliseerd, aanvankelijk als experiment voor vijf jaar, en het beheer van het gebouw werd overgedragen van de gemeente naar de bewoners. Vandaag de dag wonen er ongeveer 250 mensen, waarvan sommigen ook ter plaatse werken (in studio's, oefenruimtes, werkplaatsen, enz.).

Naast deze bioscoop (de 'RKZBios') heeft het ORKZ een tentoonstellingsruimte, een dagcafé, een klein theater, een eetgelegenheid, een café, een concertzaal, een weggeefwinkel en een biologische winkel.

Praktisch

De kassa van de bioscoop gaat een half uur voor aanvang open.

Online gereserveerde tickets moeten minstens 15 minuten voor aanvang worden ingewisseld. Je kunt ook hun Facebookpagina controleren.

 

Locatie: Emmastraat 15, 9722EW Groningen

 

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com