Event location De Paalkoepel
Meerweg 225, 9752 XD

Event location De Paalkoepel

De Paalkoepel - Een Wereld van Geschiedenis en Genot

Ontdek de rijke geschiedenis van deze prachtige locatie, ooit bekend als een theehuis, maar nu een levendige ontmoetingsplaats met een unieke twist. Terwijl je geniet van het pittoreske uitzicht en de heerlijke keuken, kun je jezelf voorstellen in het verleden.

 

Een Wijnkelder van Wereldklasse

In het verre verleden diende dit charmante gebouw als het oorspronkelijke theehuis, waar thee de drank bij uitstek was. Maar rond de tijd van de Eerste Wereldoorlog gebeurde hier iets bijzonders. Het Waterschap Zuidoost-Drenthe kwam hier regelmatig bijeen, niet voor thee, maar voor iets veel mooiers - een prachtige wijnkelder, die al snel bekend stond als een van de beste in de regio. Zelfs de prominente Groningse waterschapsvoorzitter, Jan Evert Scholten, die bekend stond als een fervent voorstander van de anti-alcoholisme, kon de verleiding van deze buitengewone wijnen niet weerstaan. Hij genoot volop van de uitstekende selectie die hij persoonlijk had bewaard.

 

Een Erfgoed van Grootsheid

Het theehuis werd in 1908 gebouwd door Jan Evert Scholten, zoon van Willem Albert Scholten, de grondlegger van de aardappelverwerkende industrie. Met zijn voorliefde voor het buitenleven creëerde hij een idyllische plek aan de grindweg tussen Haren en Paterswolde, vandaag bekend als de Meerweg. Hier verzamelden zijn familie en andere prominente Groningse bewoners zich op zondagen om te genieten van het prachtige uitzicht en een verfrissend kopje thee. En soms, zoals we nu weten, ook van iets anders dan thee.

 

Een Koepel op 25 Palen
Destijds bouwden welgestelde families graag hun 'theekoepels' midden in de natuur. De elegante constructie van De Paalkoepel werd gebouwd op 25 palen in het water en behoorde tot de nakomelingen van Jan Evert Scholten, het echtpaar Oving-Scholten, tot eind jaren zestig. Om het gebouw te verfraaien werden destijds prachtige Art Nouveau-geëtste ramen geïnstalleerd in de hoge toegangsdeuren, waardoor het gebouw een extra vleugje elegantie kreeg.

 

Een Nieuw Hoofdstuk
Helaas raakte het pand tussen 1970 en 1983 in verval en werd het omgeven door overwoekerde struiken. Alleen moedige avonturiers durfden destijds de plaats te betreden. Gelukkig keerden betere tijden terug toen in 1983 de ‘Stichting Paalkoepel’ werd opgericht door Meerschap Paterswolde. Met steun van de overheid, particulieren en stichtingen onderging het gebouw een metamorfose. De verrotte houten fundering werd vervangen door een stevige kelder met moderne voorzieningen, terwijl de hele koepel zorgvuldig werd opgetild en herbouwd. Een prachtige renovatie en uitbreiding in 1984 maakten het mogelijk om de deuren van Café Restaurant De Paalkoepel weer open te stellen voor het publiek op 16 juni van dat jaar.

 

Nu een evenementenlocatie met een culinaire ervaring
Tegenwoordig biedt Café Restaurant De Paalkoepel een culinaire ervaring met een vleugje Frans-Mediterrane smaak. Het keukenpersoneel en het bedienend personeel werken samen om van een zakenlunch, bruiloft, diner of feest een groot succes te maken.

Vanuit het restaurant heb je een panoramisch uitzicht over het pittoreske Paterswoldsemeer en de adembenemende skyline van Groningen. Het is een waar genot voor de zintuigen.

 

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com