Moederdag in Groningen, tips, kado's en uitjes

May 9, 2024 • 16 minuten leestijd

Moederdag in Groningen, tips, kado's en uitjes

 Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd: maar dit verschilt wel per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei.

 

De geschiedenis van Moederdag

 

Voor de meest recente geschiedenis van Moederdag moeten we naar Amerika.
Het was de Amerikaanse Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia, die in 1914 met Moederdag is begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Zelf is ze altijd alleenstaand gebleven en nooit moeder geworden. Toen haar eigen moeder op 9 mei 1905 overleed, heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een "General Memorial Day of All Mothers" georganiseerd. Hoe mooi is dat?


Het heeft tot 1914 geduurd voordat "Mother's Day" een officiële feestdag werd in Amerika. Alle moeders kregen bloemen op deze dag. 

 

In het oude Griekenland werd Moederdag gedurende het ‘lentefeest’ gevierd ter ere van godin Rhea, de moeder van de goden Zeus, Poseidon, Hestia, Demeter, Hera en Hades.  
In het oude Rome werd Moederdag gevierd ter ere van Cybele, de moedergodin die in verband werd gebracht met vruchtbaarheid en bescherming van natuur. 

 


‘Yeah or Neah’ voor Moederdag

 

Vier je moederdag nu wel of niet? Koop je iets voor je moeder of zet je haar in het zonnetje? Zorg je ervoor dat ze die dag even geen verplichtingen heeft? Dan hebben we misschien wel wat leuke tips voor je. Heb je een broertje dood aan deze specifieke dag? Benut dan onze tips gewoon lekker voor jezelf en wordt geinspireerd om met vriendinnen wat leuks te gaan doen in onze stad Groningen. We zetten ons tips voor moederdag en wat te doen met moederdag in Groningen voor je op een rij.

 


Moederdag herinneringen maken in Groningen

 

Je kunt natuurlijk je moeder overladen met allerlei kado's, maar het mooiste is om een herinnering te maken samen éf met de hele familie. Er is zoveel leuks te doen in de stad Groningen voor jou en je moeder dat de keuze niet makkelijk zal zijn. Hoe maak je nu van moederdag in Groningen een herinnering die blijft?

 

Ontbijt op bed voor moederdag in Groningen


Woon je nog thuis, dan kun je zelf een ontbijtje maken voor je moeder. Bak zelf een lekker croissantje en snij vers fruit. Doe er een lekker kopje thee of koffie bij, haar favoriete bloem in een vaasje en ze zal erg gelukkig zijn! Tenminste, als je haar niet te vroeg wekt natuurlijk ;-)

  Martha Stewart presenteert hier een meer profi manier om je moeder te verwennen met een ontbijt!

 

 

 Maar eh… Woon je niet thuis, dan kun je haar ontbijtje ook laten bezorgen in de stad Groningen. Bedrijven die dit doen zijn: Noorderland Ontbijtservice  en Ontbijtservice het Hoge Noorden.  Was je het glad vergeten? Volg de linkjes  en wie weet kun je nog bestellen.

 
Ben je te laat? Boek dan juist het ontbijt bij PAAIS , zij zijn het hemelvaart weekend gesloten voor ontbijtbezorging maar dan doe je het gewoon later of je gaat heerlijk naar Paais toe want ze hebben er ook heerlijke huisgemaakte taartjes, koffie en thee! Persoonlijk hebben we hier enorm goede ervaringen mee, want ze werken met de heerlijkste streekproducten en besteden veel aandacht aan de aankleding. Lokaal en lekker!

 

Bloemenwereld Groningen

 

Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van Anne Jarvis waren het anjers die de hoofdrol speelden op moeders feestdag. Tegenwoordig wordt door de bloemenhandel de dagen voor Moederdag de grootste omzet van het jaar gehaald. Rozen zijn en blijven populair op moeders feestdag maar andere bloemsoorten worden ook gegeven. De mooiste boeketten haal je bij Bloemenwereld. Het ondernemende stel Fleur en Dennis hebben al sinds 2004 een prachtige kraam aan de Hereweg in de binnenstad van Groningen en een prachtig team dat jullie kan helpen aan de mooiste boeketten én meer. Voor moederdag kunnen er wel eens rijen ontstaan, dus weer er op tijd bij!

 

 

De bloemenwinkel aan de Bordewijklaan 1 in Groningen is prachtig en hier vind je veel bloemen en planten en wordt je volop geïnspireerd voor een fleurige moederdag! Ook is er een webshop. Check de website hier.

 

Hightea in Groningen


Voor een leuke high tea zijn er vele plekken waar je in de stad Groningen naar toe kunt gaan. Erg leuke high teas kun je reserveren bij Hotel Prinsenhof, het Feithhuis en the Market Hotel. En daarna kun je natuurlijk lekker gaan shoppen samen. Later zullen we eens een leuke lijst maken met alle locaties voor high tea in Groningen.
Heb je nu een actieve moeder die ook nog eens dol is op water? Ga dan samen naar het Scandinavisch Dorp en kijk tijdens je high tea uit over het Paterswoldse meer. Boek hier je high tea of bekijk het menu. Ze hebben keuze uit vele theesoorten en je schept deze zelf op. Voor de dames die het kado van het moederschap gaan ervaren, je kunt hier ook een babyshower organiseren.

Foto: website Scandinavisch Dorp

 

Actieve moederdag tips in Groningen


Ga je voor een actieve dag en wil je na je high tea nog even iets ondernemen? Aan het Paterswoldse meer kun je bijvoorbeeld een leuke sloep huren en het water over varen. Ook kun je een stadswandeling doen met je moeder door de stad Groningen en dit combineren met een beetje of véél shoppen. De interactieve wandelingen van Puutje zijn leuk! Bekijk de opties hier.


Ook kun je een wandeling doen met een gids, dan zouden we een begeleide wandeling aanraden van het Groninger Gidsenteam. Zij leiden jou en je moeder langs de meest unieke plekjes. Misschien te combineren met een nachtje in het Hotel Corps de Garde?

 

Groningen vanaf het water


Naast actief je eigen sloep bedienen, bijvoorbeeld vanaf Jachthaven Reitdiep of lekker centraal in de stad, de sloepverhuur bij de Herebrug , zijn er ook opties om lekker 'lui' te genieten van een drankje en het uitzicht vanaf een rondvaartboot. We raden hiervoor rondvaartbedrijf Kooi aan, dit familiebedrijf is een begrip in de stad Groningen en de eerste boot heette de Pronkjewail en begon met varen in 1969. De grachten van de stad Groningen zijn prachtig en het is gewoon een rustgevende ervaring. Als het weer niet zo goed is, zit je in de rondvaartboot toch droog en ze doen het dak open bij mooi weer.

 

Foto: website rondvaartbedrijf Kooi

 

Lutje Lokaal in Groningen

 

Dames houden van schoenen en schoenen houden van dames. Is deze uitspraak op je lijf geschreven, neem dan eens met je moeder een kijkje bij Mary Jane Schoenenboetiek. 
Houd je van kleur en stijl? Ze hebben passende kleding en mooie merken, waarmee je echt voor de dag kunt komen. 

 

Foto: Google Maps eigen foto van de eigenaren

 

Wandelroutes van Lutje Lokaal

 

Daarnaast is het erg leuk om één van de Lutje Lokale routes te wandelen, want hiermee kom je langs allemaal leuke unieke winkels en vermijd je de grote winkelketens in de stad Groningen. Dit wil je absoluut niet missen. Zo hebben ze speciale winkelroutes die aansluiten op je wensen! Te denken valt aan 'koffie, thee en lekkers', 'wonen, lifestyle & accessoires', de 'boetiekjes route' en veel meer opties! Check voor meer informatie deze link .

Bij elke route bevindt zich de google maps kaart die leidt langs de deelnemende winkels. Enorm leuk om te doen voor jezelf en je steunt juist de lokale Groningse (creatieve) ondernemers.

 

Moederdag uitjes in Groningen


Na al dat winkelen, is het misschien lekker om jezelf helemaal te vertroetelen en wil je juist een kleinschalige wellness beleven. In de Zwanestraat kun je bij BFQ terecht voor Wellness, hair and beauty terecht. Je kunt hier bijvoorbeeld een duo behandeling boeken.


Zen met Fen

 

Wil je graag genieten in een huiselijke sfeer van een ontspannende massage, dan zouden we absoluut Zen met Fen aanraden. Fenna biedt veel meer dan alleen ontspanningsmassages, bijvoorbeeld retraites, mindfit en daarover kun je lezen op haar website Zen met Fen. Vergeet niet je massage meteen te boeken . In de maand mei is er misschien nog wel plek als je geluk hebt!  


Drie keer een creatieve workshop voor moederdag in Groningen

 

Wil je lekker creatief bezig zijn met je moeder, plan dan een leuke workshop in om bijvoorbeeld keramiek te maken. Je maakt een blijvende herinnering en houdt er tastbaar iets leuks aan over! We hebben hier meerdere suggesties voor in de stad Groningen. We geven er hier drie!


1. Artsy Avenue  is een nieuwkomer maar erg leuk! 
2. Keramiek Atelier Crea Rosa waar je met klei aan de slag kunt, leert vormen en glazuren. Bekijk je opties hier want ze bieden behalve keramiek workshops ook leuke cursussen aan: 
3. Sieraden maken, wil je samen met je moeder een workshop sieraden maken en dan wel echt iets van kwaliteit maken? Van Zilver of Goud? Dan raden we aan om een workshop in te plannen bij Heart Stuff Atelier

 

Shoptips voor moederdag in Groningen

 

We zetten een aantal leuke winkels en winkelstraten voor je op een rijtje om voor je moeder een uniek kado te shoppen of om juist met je moeder naar toe te gaan!

 

  • Walhalla is uniek in haar soort in de stad Groningen. Een winkel met meerdere winkels in één. Een eigen kaarsenatelier, leuke woonaccesoires, wensslingers, vintage en leuke spulletjes van Loeks Rariteiten, Hedgehog and Balloon en Good Vibez ltd. 
     
  • Dat ene unieke tasje dat niemand anders heeft, vindt je bij Pluimage. Ook worden hier sieraden gemaakt in en Jacquelien Sluis werkt ook in opdracht vanuit haar eigen atelier. 


De winkels in de Zwanestraat mag je met je moeder niet missen of koop hier je moederdagkado! 

 

Je hebt een prachtige kookwinkel genaamd Cookinglife  waar je bijvoorbeeld hele mooie lederen placemats kunt kopen. Of leuke onderzetters, stijlvol! 

Daarnaast vindt je hier een aantal zaken die je niet wilt missen, o.a. Sari Butik  met prachtige interieurspulletjes, accessoires en  heerlijke mode!

 

Andere leuke winkelstraten in Groningen

 

Daarnaast raden we aan om ook eens een kijkje te nemen in de Gelkingestraat en in de Folkingestraat en nét buiten de stad bevindt zich een leuk winkeltje met curiosa, vintage en prachtige boeketten. Huiskamerwinkel De Nieuwe Kijk. In de buurt kun je dan een tafeltje reserveren bij Café Lily of een lekker drankje doen.

 

Foto van website De Nieuwe Kijk

 

  • De andere winkels die een bezoekje waard zijn, zijn Artishock  voor mooie merken zoals Cambio, High, Drykorn en nog veel meer. En zeker erg belangrijk: je krijgt eerlijk en persoonlijk advies.

 

Foto van de website
  • Voor prachtige lingerie en badkleding ga je naar Scholma Lingerie. Merken als Prima Donna, Anita, Marie Jo en Mey kun je hier krijgen. Ook kun je hier terecht voor mammacare en borstprothese bikini's, badpakken en tankini's. Al meer dan 60 jaar is Scholma de speciaalzaak op gebied van lingerie en is ze gecertificeerd mamacare leverancier.

 

  • Of heb je weleens gedacht om een mooi dekbedovertrek te kopen bij Roezen of een heerlijke set handdoeken, een prachtige badjas. De keuze is enorm. Je kunt er ook heerlijke dekbedden kopen.  Er is geen haast in deze winkel, je krijgt goed advies en de koffie staat klaar. Wil je makkelijk en snel? Dan kun je ook online bij ze bestellen via de webshop.

 

Borrrelen met je moeder in Groningen

 

 

  • Sluit je dag af in het heerlijke dinercafé Soestdijk met een wijntje en een borrelplank of de daghap.  Speciaal voor moederdag is er een bubbeltje!

 

  • Bij Barrel Wijn wil je zijn met je mams. Je gaat hier een tafeltje pakken op hun terras en genieten van de beste wijnen. Speciaal voor wijnliefhebbers en levensgenieters. Maar vaak is er ook wel een hapje te krijgen. De eigenaren Martijn en Inge  en hun team zijn specialisten op het gebied van heerlijke wijnen en bijpassende hapjes.

 

Culturele moederdag  2024 in Groningen 

 

Je kunt nog tickets krijgen om met je moeder naar Onder de Vulkaan te gaan met het thema ‘Mythen, Muzen, Mensen’.  in Grand Theatre Groningen. Je kunt ook de expositie bezoeken van de helaas recent overleden fotograaf Erwin Olaf, maar er zijn nog vele andere mooie exposities momenteel in het Groninger Museum.

Foto van de website Groninger Musuem uit de collectie van Erwin Olaf

 

Samengevat is Groningen écht een hele leuke en diverse stad om met je moeder naar toe te gaan. Geschikt voor de shopmoeder, de relaxmoeder, de beautyqueens, de actieve moeder en de culinaire moeder. Maar boven een stad geschikt voor de levensgenieters onder ons! Met onze tips kun je in de stad Groningen enorm veel inspiratie opdoen voor je inkopen voor moederdag. Wees welkom om in Groningen moederdag te komen vieren!

 

 

donderdag, 9 mei 2024 | Geschreven door: Overnachten in Stijl