Groninger Museum
Museumeiland 1, 9711 ME

Groninger Museum

Het Groninger Museum is het meest bekende museum in de stad Groningen in Nederland.


Het museum toont moderne en hedendaagse kunst van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Het museum werd geopend in 1874. Het huidige postmoderne gebouw bestaat uit drie hoofdpaviljoens die individueel zijn ontworpen door architecten Philippe Starck, Alessandro Mendini, Coop Himmelb(l)au en werd voltooid in 1994.

Sinds 2008 heeft het museum jaarlijks tussen de 173.000 en 292.000 bezoekers gehad, het hoogste aantal van alle musea in de provincie Groningen.

Openingstijden


Maandag: gesloten
Dinsdag tot en met zondag: 10.00 - 17.00 uur


Geschiedenis

 

Het Groninger Museum werd opgericht in 1874 en opende twintig jaar later zijn eigen gebouw aan de Praediniussingel, in 1894. De Menkemaborg, een historisch landhuis, werd in 1921 geschonken aan het Groninger Museum door de erfgenamen van de laatste bewoners.
Het huidige gebouw van het museum werd geopend in 1994 en heeft nog steeds een eigentijdse uitstraling. 

Gebouw


De structuren die het Groninger Museum vormen, staan aan een kanaal tegenover het treinstation Groningen, wat ook een grote aanbeveling is om te bezoeken. 

Het Groninger Museum bestaat uit drie hoofdpaviljoens: een zilveren cilindrisch gebouw ontworpen door Philippe Starck, een gele toren door Alessandro Mendini, en een bleekblauwe deconstructivistische ruimte door Coop Himmelb(l)au. 
Een brug die het museum verbindt met het treinstation maakt deel uit van een fiets- en wandelpad naar het stadscentrum.

 

De futuristische en kleurrijke stijl van de architectuur weerspiegelt de Italiaanse postmoderne ontwerpen van de Memphis Group. 

 

Mendini, een voormalig lid van het bureau, die bekend staat om zijn meubel- en industriële ontwerpen, werd in 1990 gevraagd door museumdirecteur Frans Haks om het nieuwe museum te ontwerpen. Haks wilde iets extravagant en stond erop dat niet-architecten de conceptuele studies zouden maken. De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella werd oorspronkelijk benaderd om een van de paviljoens te ontwerpen. Zijn plan bleek echter te duur te zijn omdat hij zijn structuur volledig van teflon wilde laten bouwen. De gemeente nodigde vervolgens Coop Himmelb(l)au uit om hem te vervangen voor de opdracht.

GasTerra

 

Het museum werd voornamelijk betaald door GasTerra, het Nederlandse nationale aardgasbedrijf. Het bedrijf vierde zijn 25-jarig jubileum en wilde de stad Groningen een cadeau geven. Haks, die wilde verhuizen uit de oude en ontoereikende tentoonstellingsruimte, stelde een nieuw museumgebouw voor. GasTerra stemde in met het voorstel van Hak en verleende 25 miljoen gulden voor het project.

 

De buren

 

Wethouder Ypke Gietema, een fervent voorstander van het nieuwe museum, was verantwoordelijk voor de plaatsing van het museum op de huidige locatie ondanks verbitterde bezwaren. Tijdens de voorbereidingen op de bouw slaagden protestanten erin de bouw een jaar lang via de Hoge Raad stil te leggen. De bezwaren van de burgers richtten zich op het controversiële ontwerp, waarbij ze vreesden dat hun huizen niet zouden verkopen met zo'n eigenaardige en excentrieke structuur in de buurt. Ondanks de controverse werd de bouw hervat in 1992 en werd deze in 1994 voltooid. Lokale bewoners moesten wennen aan de vormen en kleuren van het gebouw, maar het werd al snel een populair succes.

Tentoonstellingen

 

Tentoonstellingsruimte van het museum in 2012
Het Groninger Museum huisvest verschillende tentoonstellingen van lokale, nationale en internationale kunstwerken, waarvan de meeste modern en abstract zijn. Sommige hebben controverses uitgelokt, zoals de foto-expositie van Andres Serrano, maar andere zijn meer conventioneel, zoals de tentoonstelling van de werken van Ilya Repin, de "Russische Rembrandt". Terwijl de tentoonstelling "David Bowie is" plaatsvond in het museum, werd het overlijden van David Bowie aangekondigd. Het museum reageerde door een condoleanceregister te openen en zijn deuren te openen voor bezoekers op maandag (terwijl het museum normaal gesproken gesloten is).

Onderwijs en Evenementen

 

Het museum is ook betrokken bij educatieve programma's en evenementen, waarbij het contact maakt met de lokale gemeenschap en kunstwaardering bevordert. Het biedt rondleidingen, workshops en andere activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden.

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com