Moederdag
Sunday 12 May 2024

Moederdag

00:00
-
23:59
Gratis evenement!

Grote Markt

Grote Markt 1, 9712 HN

 Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd: maar dit verschilt wel per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei.

 

De geschiedenis van Moederdag

 

Voor de meest recente geschiedenis van Moederdag moeten we naar Amerika.
Het was de Amerikaanse Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia, die in 1914 met Moederdag is begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Zelf is ze altijd alleenstaand gebleven en nooit moeder geworden. Toen haar eigen moeder op 9 mei 1905 overleed, heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een "General Memorial Day of All Mothers" georganiseerd. Hoe mooi is dat?


Het heeft tot 1914 geduurd voordat "Mother's Day" een officiële feestdag werd in Amerika. Alle moeders kregen bloemen op deze dag. 

 

In het oude Griekenland werd Moederdag gedurende het ‘lentefeest’ gevierd ter ere van godin Rhea, de moeder van de goden Zeus, Poseidon, Hestia, Demeter, Hera en Hades.  
In het oude Rome werd Moederdag gevierd ter ere van Cybele, de moedergodin die in verband werd gebracht met vruchtbaarheid en bescherming van natuur. 

 

 

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com