Grote Markt
Grote Markt 1, 9712 HN

Grote Markt

Al zolang men zich kan herinneren vindt er handel plaats op de Grote Markt.

Op dinsdag, vrijdag en elke zaterdag kunt u hier langs de marktkramen slenteren.

Aan de randen van de markt kunt u genieten van een hapje en een drankje op een van de terrassen. Neem plaats voor de monumentale gevel van de Drie Gezusters, op het grote terras van het Markt Hotel of onder de rook van d'Olle Grieze bij de Kostery. Er valt genoeg te ontdekken.

 

Een beetje geschiedenis

De Grote Markt, tot het begin van de 19e eeuw (1822) de Breede Merckt genoemd, is het belangrijkste plein en het centrum van de Nederlandse stad Groningen.

Het plein wordt gedomineerd door de Martinitoren en het stadhuis. Een ander prominent gebouw is het Goudkantoor. Aan de oostzijde verrijst het Forum Groningen achter de gebouwen. De markt staat ook bekend om zijn concentratie van horecagelegenheden, waaronder het horecabedrijf Drie Gezusters, met een capaciteit van 3700 personen, dat beweert de grootste kroeg van Europa te zijn, inclusief Hotel De Doelen, het oudste nog operationele horecabedrijf in Groningen.

 

Festiviteiten

De Grote Markt functioneert ook als marktplaats. Gedurende de eeuwen is de Grote Markt het toneel geweest van alle feestelijke en plechtige gebeurtenissen in Groningen, waaronder de viering van 28 augustus ter herdenking van de Bevrijding van Groningen.

 

Als gevolg van de verwoesting tijdens de Bevrijding van Groningen in 1945 kreeg de Grote Markt een aanzienlijk veranderd uiterlijk tijdens de wederopbouwperiode, waarbij de noord- en oostmuren werden herbouwd in een modernistische stijl en de bouwlijn aan de oostzijde met 17 meter naar achteren werd verschoven. In het eerste kwartaal van de 21e eeuw werd een grootschalige herontwikkelingsoperatie gestart om de noord- en oostmuren een nieuwe uitstraling te geven. De oude bouwlijn aan de oostzijde is hersteld. Het is nog niet duidelijk of en hoe de noordmuur zal worden aangepakt. De herinrichting van het plein begint aan het einde van 2022.

 

De gemeente besloot ook om in 2023 de eerste boom te planten (er zullen er meer volgen) om het plein in de toekomst tot een plek met natuurlijke schaduw te maken voor de zon tijdens hete zomers.

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com