Goudkantoor
Waagplein 1, 9712 JZ

Goudkantoor

9000 Gulden

 

Het Goudkantoor is een gebouw dat in 1635 is gebouwd.
Het werd gebouwd voor 9000 gulden.
Tegenwoordig kun je nauwelijks een toilet in je huis bouwen voor dit bedrag.
Dit gebouw bevindt zich aan de Waagstraat, vlakbij de Grote Markt in Groningen.
Je zult het meteen opmerken, omdat het prachtig is met al het goud en het er niet uitziet als een ander gebouw in de buurt. Het valt op!

Over het gebouw

Het gebouw werd gebouwd in een Groningse variant van de Nederlandse renaissancestijl (Noordelijke Maniërisme). Kenmerkende elementen zijn de schelpvormige motieven boven de deuren en ramen, die worden toegeschreven aan een beeldhouwer uit Bremen. Voor degenen die in Bremen zijn geweest, zullen ze de stijl herkennen.

De motieven op de buitenmuren zijn kenmerkend voor de Hanzeregio. In 1844 werd de pompeuze Toscaanse loggia voor de ingang om onbekende redenen gesloopt. Het beeldhouwwerk bovenop werd opgenomen in de ingangspoort. Tijdens deze renovatie werden ook de luiken van de onderste verdieping van het gebouw verwijderd en werden de glas-in-loodramen verwijderd. De ramen werden ontdaan van de originele stenen kozijnen, die werden vervangen door neogotische houten tralies.

Het doel van het gebouw door de jaren heen

Oorspronkelijk werd het gebouwd als kantoor voor de ontvanger van belastingen in de provincie Groningen toen het Collectehuis werd genoemd.

De tekst op het gebouw, 'Date Caesari quae sunt Caesaris' (Latijn) (Engels: Geef aan Caesar wat van Caesar is) verwijst naar de oorspronkelijke functie. Geef de heerser wat hem toekomt (belastinggeld).

De naam Goudkantoor gaat terug tot 1814-1887, toen het Waarborgbureau voor Goud- en Zilverwerken in het gebouw was gevestigd. Goud en zilver konden een keurmerk krijgen zodat mensen konden bewijzen dat het echt was.

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Noordelijke Scheepstransport gevestigd in het gebouw. Net voor de bevrijding van de stad, in april 1945, werd de hele collectie overgebracht naar een gebouw aan de noordzijde van de Grote Markt, omdat de eigenaren bang waren dat het Goudkantoor beschadigd zou raken tijdens de bevrijding, maar in feite was het een van de weinige gebouwen die niet zwaar beschadigd raakten, omdat brandweerlieden het hebben gered van brand.

Na de oorlog was het museum weer korte tijd in het gebouw gevestigd en later werd het gebruikt als informatiecentrum (Het Stadjershuis) en als VVV-kantoor.

Restaurant Goudkantoor

Het Goudkantoor is gerestaureerd tijdens de bouw van de Nieuwe Waagstraat en is momenteel een café-restaurant en een evenementenlocatie. De evenementenlocatie bevindt zich op de eerste verdieping, met een prachtig uitzicht op de Grote Markt en de Martinitoren.

Op de begane grond heb je het terras en 's ochtends kun je hier een lekker kopje koffie krijgen, 's middags een lunch en 's avonds een diner.

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com