Stadhuis Groningen
Grote Markt 1, 9712 HN

Stadhuis Groningen

Dit monument vormt de basis van de lokale democratie in Groningen. In de loop der jaren gerenoveerd.

 

Het stadhuis van Groningen is de vesting van de lokale democratie

 

En al meer dan twee eeuwen staat het midden op de Grote Markt. Ook het resultaat van de eerste architectuurwedstrijd in Nederland in 1775. De architect is Jacob Otten Husly. Het duurde tot 1810 voordat het stadhuis voor het eerst zijn deuren opende. Hoe dan ook, zijn neoclassicistische schoonheid maakt het een nationaal monument van de eerste orde in Nederland. Het stadhuis is volledig gerenoveerd in de jaren 2020-2022. Er is uitgebreide renovatie, vernieuwing en verduurzaming geweest. De aanpak heeft geresulteerd in een gerenoveerd stadhuis dat voldoet aan de huidige gebruikerseisen en ook duurzaam en toekomstbestendig is.

Over de renovatie


De renovatiearchitect was Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam, de aannemer was Rottinghuis uit Groningen. De aanpak was dringend nodig. Het gebouw was versleten en verdiende na 25 jaar groot onderhoud. De gevels zijn opgefrist en gerenoveerd, de pilaren zijn schoongemaakt. Dubbel monumentaal glas is geplaatst en het schilderwerk ziet er weer uit zoals het hoort bij een vroeg neoclassicistisch gebouw uit 1810. Het gebouw ziet er weer uit als een evenwichtig geheel.

 

Binnen is de raadzaal spectaculair verplaatst naar de zolder. Het betekent ook dat er op de begane grond een nieuwe indrukwekkende ontvangstruimte is gecreëerd. De altijd mooie eerste verdieping heeft extra allure gekregen omdat alle 80 pilaren zijn gemarmerd. Het interieur oogt bescheiden en straalt kwaliteit uit.

Verduurzaming

 

Het gebouw kon op veel punten als versleten worden beschouwd en voldeed niet langer aan de eisen van de hedendaagse functionele en klimatologische eisen. Het stadhuis is van het gas afgegaan. Er wordt nu gebruik gemaakt van een WKO-systeem. Het energielabel is door de duurzaamheidsverbeteringen van G naar A+++ gegaan. De nu voltooide aanpak van het landelijk monumentale stadhuis was daarom geen luxe, maar een noodzaak. Duurzaamheid, restauratie en interne renovatie waren bedoeld om ervoor te zorgen dat het stadhuis weer voldoet aan de huidige gebruikerseisen en toekomstbestendig is.

Veel bekende schilderijen uit de uitgebreide kunstcollectie, waaronder natuurlijk de Paardenkeuring van Otto Eerelman, hangen weer in de verschillende kamers en gangen.

De renovatie en verbouwing kostten € 19,5 miljoen en bleven binnen het budget dat door de gemeenteraad beschikbaar was gesteld. Er is een video gemaakt van de renovatie die meer dan 2 jaar in beslag nam. De officiële opening van het stadhuis vond plaats op 31 augustus 2022. 


Rondleidingen

Er worden  rondleidingen georganiseerd in het stadhuis. Elke vrijdag om 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur - exclusief feestdagen. U kunt zich hiervoor aanmelden via https://stadhuis.groningen.nl/

De beschikbaarheid is afhankelijk van het werkrooster van de gemeente, omdat het hoofdzakelijk als kantoor wordt gebruikt.

 

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com