Hoge & Lage der A
Hoge der a, 9712 AC

Hoge & Lage der A

Hoge en Lage der A

Een zeer populaire must-see waar veel Instagram-waardige foto's zijn gemaakt. Het zou zelfs een van de meest gefotografeerde hotspots van Groningen kunnen zijn. De gebouwen rond de kade zijn prachtig.

 

De oude pakhuizen langs het diep onthullen de activiteit uit het verleden. Schepen voeren hier heen en weer en de hele dag door hoorde je ratelende wielen en het getrappel van paardenhoeven.

Tijdens een wandeling langs de kades kom je ongeveer 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten tegen.

 

Als het betreden van een schilderij. Ebb en vloed Vroeger zwom hier af en toe een zeehond voorbij. Het oudste havengebied van de stad was lange tijd rechtstreeks verbonden met de zee.

 

Geduldig wachten tot het water de juiste hoogte had? De haastige mensen van Groningen hadden daar geen tijd voor. Ze bouwden een hoge kade, de Hoge der A, voor het laden en lossen tijdens hoogwater. Aan de andere kant van het diep was er bij laagwater een lage kade, de Lage der A. Dus er is een groot hoogteverschil tussen de 2 zijden. Dit zorgde ervoor dat de handel ononderbroken kon doorgaan. Handel over het water is eigenlijk gestopt, maar de levendige activiteit is gebleven.

 

Wat te doen hier?

Verschillende bars en cafés maken de kades met hun terrassen de perfecte stop tijdens de warme dagen. Als het regent of koeler is, zit je binnen met een prachtig uitzicht op de aangemeerde schepen. Het is extra gezellig hier in de dagen vlak voor Kerstmis. Dan vormen de Hoge en Lage der A het decor voor het drukke WinterWelVaart-evenement. Verlichte schepen, een gezellige kerstmarkt, live optredens en glühwein nemen de kades over.

Huur een boot met een groep of een SUB en geniet van het water van de grachten. Er zijn verschillende bedrijven waar je dit kunt regelen in Groningen. Of bestel een biertje en bekijk de watersporten vanaf je terras aan de Hoge der A.

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com