Ossenmarkt
Ossenmarkt 10, 9712 NZ

Ossenmarkt

De Ossenmarkt is een plein in Groningen, gelegen net ten noorden van het historische stadscentrum en begrensd door het water van de Spilsluizen en het Lopende diep.

Het heeft 6 prachtige monumentale gebouwen.

 

Geschiedenis van de Ossenmarkt

In de 16e eeuw bevond het Boteringerondeel, een verdedigingswerk voor de Boteringepoort, zich op deze locatie.

De Ossenmarkt werd opgericht na de realisatie van de Grote Uitleg van Groningen en was voltooid in of voor oktober 1621. 

 

Vee Markt

Op 18 maart 1626 werd hier de veemarkt ('beestenmarkt') gevestigd, die meer dan tweeënhalve eeuw duurde tot 1892 toen deze werd verplaatst naar de Veemarkt. Tegenwoordig wordt het plein gebruikt tijdens de kermis voor kinderen. Echter, in 2023 vond er een groot paardenevenement plaats op de Ossenmarkt.

 

Historische architectuur

Opmerkelijk is dat aan de noordzijde van het plein verschillende monumentale gebouwen staan, waarvan het Sichtermanhuis, in opdracht van Jan Albert Sichterman, het meest indrukwekkend is.

 

Oorspronkelijk een enkele structuur, werd het na zijn dood in tweeën verdeeld. De aangrenzende gebouwen op de hoek van de Nieuwe Boteringestraat gingen verloren in 1945 door oorlogsverwoesting.

 

 

Het westelijke deel van het plein stond oorspronkelijk bekend als de beplante Ossenmarkt. In de negentiende eeuw werd in dat gedeelte het H.D. Guyot Instituut opgericht. Sinds 1890 staat dit deel bekend als het Guyotplein.

 

De parkeergarage komt letterlijk omhoog op de Ossenmarkt

Onder de Ossenmarkt bevindt zich een parkeergarage, die handige toegang biedt voor bezoekers. Tegenwoordig duwt de parkeergarage zichzelf boven het oppervlak uit, wat een cirkel van stenen op het plein geeft. Sikkom schreef over deze vreemde situatie en het feit dat dit al bekend was bij de bouw van de garage.

 

Kortom, we zouden aanraden om dit plein en zijn monumentale gebouwen te bekijken, maar ook de grachten en de boten ervoor te bekijken! 

 

Foto | Wikipedia | Tekst Esdert

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com