Prinsentuin
Prinsentuin, 9711 VV

Prinsentuin

Venue

Achter het Prinsenhof, de voormalige residentie van de stadhouders van Groningen, ligt een kleine maar prachtige binnentuin. Deze tuin in renaissancestijl heeft heggen die de letters W, voor stadhouder Willem Frederik, en A, voor Albertine Agnes van Nassau, uitspellen. Daarnaast heeft het een kruidentuin, rozentuin en een loofgang (soort tunnel van heggen). Een foto van deze loofgang is zelfs gebruikt als albumcover voor "Botanical Gardens" van Don McLean (bekend van "American Pie"). De schoonheid van deze tuin is dus zeker niet onopgemerkt gebleven. 

 

De tuin werd in 1626 aangelegd in opdracht van de toenmalige stadhouder Ernst Casimir van Nassau-Dietz, een belangrijke militaire bevelhebber tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Na verval vanaf de 19de eeuw werd de tuin tussen 1935 en 1938 hersteld volgens een kaart uit 1632. In 1731 werd een zonnewijzer toegevoegd boven de poort aan de Turfsingel, gemaakt door kunstenaars en wiskundigen Gerrit Stevens Cremer en Jan Luijt Doornbusch. Deze geeft de plaatselijke tijd aan, die afhankelijk van de maand 18 tot 54 minuten voorloopt op de Midden-Europese tijd, en in de zomertijd bijna twee uur. Op twee stenen platen wordt uitgelegd hoe de Babylonische en Italiaanse uren afgelezen kunnen worden. Bovenin staat een Latijnse spreuk die betekent: “De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.” 

 

U kunt hier zelf elke dag van 10:00 tot 18:00 de tijd doorbrengen. De tuin is bereikbaar via de poort aan de Turfsingel of de zijingang vanaf de Kattenhage. Daarnaast vindt hier ieder jaar het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin plaats. 

 

(Foto: Roelof Bos)

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com