Stadspark
Concourslaan 1, 9727 KC

Stadspark

Hoe het allemaal begon!

Dat we nu gratis kunnen wandelen in de 140 hectare van het Stadspark, is te danken aan de inmiddels overleden Jan Evert Scholten. De man heeft in Groningen gewoond en was een van de rijkste Nederlanders in 1892. Zo genereus als hij was, schonk hij in 1913 een groot stuk grond aan de Stadjers met als doel een openbaar park te creëren waar iedereen terecht kan voor sport, plezier en ontspanning.

Goed gedaan, toch? Toch kostte het veel moeite. Landschapsarchitect Leonard Springer werd ingevlogen om het geheel te ontwerpen, en samen met de Groningse directeur van gemeentewerken J.A. Mulock Houwer bedachten ze een plan om het braakliggende terrein te transformeren tot een prachtig natuurpark, geheel in Engelse landschapsstijl.

Natuurlijk konden zij dat karwei niet alleen klaren. Veel handen maken licht werk, en om werkloze burgers een zinvolle manier te bieden om hun tijd door te brengen, werden tal van activiteiten uitgevoerd door werklozen in het kader van 'werkverschaffing'. Laten we voor even buiten beschouwing laten of er sprake was van uitbuiting. Ze werkten erg hard gedurende dertien jaar om op een prachtige lentedag een majestueus park op te leveren.

De officiële maar feestelijke opening vond plaats op 19 mei 1926 in het Stadsparkpaviljoen. Helaas mocht Jan Evert het niet meer meemaken. Hij overleed in 1918. Kort na zijn dood werd alles in het werk gesteld om een waardig eerbetoon te creëren. Elf jaar na de opening werd het imposante monument geplaatst aan het einde van de Concourslaan. Je kunt er niet omheen.

Wat te doen in het Stadspark?

Je kunt een heerlijke wandeling maken door het Stadspark en langs De Heemtuin gaan. Een botanische tuin waar je van rust en stilte kunt genieten. Als je je wandeling voortzet, kom je langs een grote Schotse Hooglander. Er zijn momenteel 3 van deze dieren te vinden in het Stadspark. Deze dieren doen je niets als je ze met rust laat. 
In zowel de botanische tuin als de omgeving van de Schotse Hooglander is het verplicht om je hond aan de lijn te houden.
Echter, in een groot deel van het Stadspark is een losloopgebied voor honden, en er is zelfs een hondenspeeltuin in het midden van het park. Er zijn ook picknickbanken. 

Activiteiten met kinderen

Ponyrit

Laat je kinderen genieten van een ponyritje of organiseer hier een kinderfeestje. Vanaf de eerste zaterdag in maart tot aan de herfstvakantie zijn er ponyritjes. Als de hemel echter met bakken uit de lucht komt, is het verstandig om te controleren of ze aanwezig zijn.

 

Dierenboerderij

Koeien aaien, geiten, grappige cavia's en reuzenkonijnen; allemaal mogelijk op de kinderboerderij. De toegang is gratis, en je zult een hele ochtend of middag plezier hebben. Daarna kun je met je groep plaatsnemen op de banken naast Het Groene Hart om te genieten van een boterham met pindakaas of een fruitijsje. 

 

Speeltuin

De grote speeltuin in het Stadspark is omheind en heeft verschillende zitplaatsen voor ouders. Toch zul je ook in de verleiding komen om de schommel te gebruiken en wat te glijden en te klimmen.
Je komt ook langs een hertenpark.

Paviljoen 't Groene Hart


Dit paviljoen is een horecagelegenheid in het Stadspark.
Je kunt hier terecht voor koffie, thee, frisdrank, gebak, lunch, ijs en andere lekkernijen. De medewerkers van Werkpro verzorgen dit graag voor je. Paviljoen 't Groene Hart bevindt zich naast de kinderboerderij en de speeltuin. Hier kun je even uitrusten. Binnen aan een tafel of buiten in de zon!

Het paviljoen. Het is ontworpen door architect Eduard Gerds
Het is een duurzaam gebouw. Bijna al het materiaal had eerder een ander leven. Het hout komt bijvoorbeeld uit een gesloopt gebouw en de gele stenen lagen eerst in het stadscentrum. Het meubilair is tweedehands en het gebouw gebruikt groene energie.

Zij organiseren natuuractiviteiten.


De Boomroute begint hier, de speurtocht bij de kinderboerderij en het paviljoen is ook het verzamelpunt voor onze excursies. We organiseren hier ook tentoonstellingen. Er hangen mooie natuurfoto's aan de muren en in de vitrines staan interessante opgezette dieren. Het is ook mogelijk om het paviljoen te huren als feest- of vergaderlocatie.

Vereniging Stadspark Tuin- en Recreatie

Tiny houses-tuin maar meer dan dat! Je zou zeggen dat het woord alles omvat, maar er is veel meer te vertellen. Een vlindertuin, voedselbos, paddenpoel. Er zijn ca. 205 tuinhuisjes waar mensen een deel van het jaar kunnen wonen. Maar ook een gezamenlijk gebouw met een prachtig terras en uitgebreide bibliotheek, waar jong en oud welkom zijn voor workshops, knutselmiddagen en spel- en drankavonden.

De Tuin- en Recreatievereniging (TRV) Stadspark is een tuinpark, aangesloten bij de landelijke vereniging van volkstuinders.

De Tuin- en Recreatievereniging heeft de hoogste onderscheiding van de AVVN en het internationale diploma van de Europese organisatie Office National du Coin de Terre en des Jardins Familiaux met meer dan 3 miljoen leden.

TRV Stadspark biedt een welkome toevoeging aan de stedelijke omgeving, het versterkt de ecologische kwaliteit van de omgeving en verbetert de kwaliteit van leven. Nu en dan wordt er een klein chalet verkocht, maar eerst moet je worden toegelaten door het bestuur.

 

Bijen 
Het leven van wilde bijen en hommels is van onschatbare waarde voor het menselijk leven. We kunnen ze niet missen, want ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de bestuiving van bloemen en planten. De Bijenstand staat stevig tussen de hekken, maar opent af en toe voor bezoekers. Op de site vind je meer informatie, kun je een bezoek plannen of een bijenvolk adopteren.
Voor meer informatie en/of vragen, bezoek bijenhouders.nl

Chinees eten bij Ni Hao

Dit all you can eat restaurant is bekend in Groningen. Makkelijk parkeren en goed Chinees eten. Er is een chocoladefontein en een snoepgedeelte dus voor kinderen is het een droom die uitkomt. Om eerlijk te zijn, niet alleen voor de kinderen ;-) En misschien een leuke wandeling voor of na het eten.

Disc Golf

Bekijk het 12 holes discgolfpark. Hier in Stadspark Groningen. Ze organiseren ook wedstrijden. Met een groep vrienden een leuke activiteit om te doen.

Je huurt de schijven bij het Paviljoen. Bekijk de website voor meer informatie.

 

 

Stadspark Run

Hou je van hardlopen? Elke zaterdag om 9.00 uur is er een Stadspark Run. Gratis toegang, plezier en een vriendelijk evenement. Een wekelijks evenement over 5 km, georganiseerd voor en door de lokale gemeenschap. Iedereen is welkom om deel te nemen, of je nu wandelt, jogt, rent, vrijwilligerswerk doet of gewoon aanmoedigt vanaf de zijlijn. Na de run is er een koffiepauze in de buurt bij het sportpark. 

 

Evenementenlocatie

Het voormalige renbaangebied is omgetoverd tot een evenementenlocatie. Live muziekevenementen met grote bekende artiesten komen hier, Rammstein, Guns n'Roses enzovoort! Ook het bekende circus Renz is jaarlijks te vinden in het Stadspark tijdens de wintermaanden.  

Drie jaar op rij was er een muziekevenement genaamd Stadspark Live met bekende internationale muzikanten. Maar in 2023 was het helaas de laatste editie. 

Kamperen

 

Tijdens deze evenementen is het Stadspark een drukke plek. De camping van het Stadspark is een mooie camping met een restaurant. Er is voldoende schaduw en plaatsen voor tenten, caravans en campers. Ze hebben ook seizoensplaatsen en enkele chalets.

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com