The Watersports Association De Twee Provinciën (VWDTP)
Meerweg 227, 9752 XD

The Watersports Association De Twee Provinciën (VWDTP)

Bedenk ons later maar voor het informeren over deze onbekende parel.

De Watersportvereniging De Twee Provinciën (VWDTP) is een watersportvereniging gelegen aan het Paterswoldsemeer in Haren, op de grens van Groningen en Drenthe. De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Watersportverbond en telt ongeveer 800 leden, met 200 actieve wedstrijdzeilers en 300 tot 400 recreatieve zeilers. De overige leden zijn geen actieve zeilers, maar zijn actief betrokken bij de vereniging.

De vereniging heeft een eigen terrein met ligplaatsen zowel in het water als op de wal. Er zijn twee hellingbanen en twee kranen. Als lid is het mogelijk om hier een ligplaats te huren.

 

Een stukje geschiedenis

De vereniging werd opgericht als zeilvereniging De Twee Provinciën op 3 juli 1911 door zeventien zeilers van het Paterswoldsemeer. In 1912 sloot de zeilvereniging zich aan bij de Vereeniging Watersport Paterswolde, opgericht door Jan Evert Scholten. In 1974 fuseerden beide verenigingen tot de Vereniging Watersport de Twee Provinciën of VWDTP kortweg.

 

Eeuwfeest

Ter ere van het 100-jarig bestaan van de VWDTP werd in 2011 het boek "Op eigen kiel" uitgebracht. Het boek beschrijft de uitgebreide geschiedenis van de vereniging en diverse anekdotes. Op 3 juli 2011 bezocht toenmalig koningin Beatrix de VWDTP ter ere van het jubileum van de vereniging, waarbij zij een vlootschouw afnam.

 

De Clubhuismaatschappij

Het huidige VWDTP-gebouw (het Clubhuis) werd in 1917 gebouwd in opdracht van Jan Evert Scholten. Het gebouw is ontworpen door de architect Jan Kuiler. De bouwkosten bedroegen destijds 40.000 gulden.

Na 1945 raakte het gebouw in verval. Echter, eind jaren 1970 werd groot onderhoud uitgevoerd en in 1984 werd het onderhoud voltooid. In 2004 werd aanvullend onderhoud uitgevoerd om het gebouw terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat en ook om verhuur van een aantal ruimtes mogelijk te maken.

 

Wat te doen?

De vereniging verzorgt zeillessen voor jong en oud. Er zijn ook zeilwedstrijden, die bekend staan om hun hoog niveau.

Er worden ook lessen open water zwemmen gegeven. Deze sport is opkomend en zeer populair. Ook zijn er roeilessen.

Het is een vereniging die draait op vrijwilligers met een warm hart voor de watersport. Wil je zelf zeilen en geen lessen volgen? Dat is mogelijk, het is ook mogelijk om boten te huren.

De kantine is altijd heel gezellig en vrolijk. Op zondagen kun je hier zeilen en aanmeren voor een biertje of een hapje. Allemaal uiterst betaalbaar en misschien wel met het beste uitzicht op het Paterswoldsemeer.

 

 

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com