Cookie beleid

Om de beste ervaringen te bieden, maken we gebruik van technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Instemmen met deze technologieën stelt ons in staat gegevens te verwerken zoals browsegedrag of unieke ID's op deze site.
Voor meer informatie kunt u kijken op onze Cookie beleid

Haringparty Groningen

Haringparty Groningen

Friday 28 Jun 2024
16:00
-
20:00
Tickets: €59.75

De Rietschans

Meerweg 221, 9752 XC

Voordat ik jullie vertel over hoe we in Groningen de komst van de nieuwe haring vieren, vertel ik eerst over mijn persoonlijke kennismakingen met de Hollandse nieuwe haring!

 

 

Mijn eerste kennismaking met haring

 

Als tiener had ik een bijbaantje in een viswinkel in Coevorden, dit was vishandel Piet Korf. Ik begon daar zo rond 7 uur s' morgens en was vrij rond half 7 s' avonds. We sleepten met bakken ijs, en ik verkocht vele pakjes haring, kibbelingetjes en allerlei soorten verse en gebakken vis of vishapjes schalen. 

 

Ik kan me nog scherp voor de geest halen hoe ik de haringen inpakte, het is een handeling die ik zo weer kan oppakken! Er kwamen enorm veel Duitsers om haring, stokvis en kibbelingetjes te kopen. En bijna alles ging toen nog cash! Bij Vishandel Piet Korf leerde ik op en top hoofdrekenen.

 

 

Mijn favoriete vis

 

Kabeljauw, botervis en garnalen waren mijn favoriet. Als het maar geen haring was ;-)
Tussen de middag kregen we altijd een warme maaltijd (bami met satéO) bij de familie Korf. Ik koester er warme herinneringen aan. Hoewel ik dus niet dol was op haring! s'Avonds stond ik wel een uur te douchen en met citroensap en een harde nagelborstel mijn handen schoon te schrobben. In de disco, waar ik in één avond al mijn zuurverdiende centen erdoor braste, had ik altijd het gevoel dat ik nog steeds naar vis rook. Hahaha! Maar je moet er wat voor over hebben om je centen te verdienen!

 

 

Mijn tweede kennismaking met haring

 

Heel veel jaren kwam ik, bewust, niet in contact met haring. De geur, de textuur. Haring en ik waren geen vrienden. Maar toen mijn liefste ziek werd en door chemo een hele zere mond kreeg, ontkwam ik er niet aan. Er waren meer patiënten die erover klaagden.  Ik ging haring halen voor hem en voor de hele zaal! Lekker zacht en het irriteerde hem niet. En haring is natuurlijk gezond. In de ziekenhuiszaal van de afdeling oncologie had iedereen last en zo ontstond onze eerste haringparty in het UMCG! Zelfs aan die tijd, heb ik goede herinneringen. Zo zie je maar weer.

 

Hoe haring en ik vriendjes werden

 

Ik kwam pas een paar jaar geleden definitief over de brug met haring toen we gingen kamperen met een clubje vrienden. Onze vriendin Babet (zie ook haar Instagram BabetKookt) nam prachtig gepresenteerde stukjes haring mee met roggenbrood. Ze had overigens allemaal heerlijks meegenomen want ze is dol op eten en het bereiden van eten! Ik wilde niemand teleurstellen en deze haringparty niet meteen bederven. Wat bleek?! Ik vond het lekker. Toen was ik voorgoed om.

 

 

Oorsprong en Traditie van de Haringparty's

 

De traditie van het vieren van de nieuwe haring gaat ver terug in de Nederlandse geschiedenis. Haring is een belangrijke pijler van de Nederlandse keuken en cultuur, en de komst van de Hollandse Nieuwe is een moment van nationale trots. De Haringparty is niet alleen een gastronomisch feest, maar ook een sociaal evenement waar mensen samenkomen om te netwerken en te genieten van de lekkerste haring.

 

De Hollandse Nieuwe

 

De haring moet aan strikte criteria voldoen om als Hollandse Nieuwe te worden geclassificeerd. De vis wordt gevangen van half mei tot eind juni, wanneer de haring een vetgehalte van minstens 16% heeft bereikt. Na de vangst wordt de haring direct gekaakt, gezouten en ingevroren om de smaak en kwaliteit te behouden. De eerste vaatjes Hollandse Nieuwe worden vaak geveild voor het goede doel, wat een feestelijk begin markeert van het haringseizoen.

 

De haringparty als sociaal evenement

 

Eten verbindt ons als mens, dat weten we allemaal. Een typische Haringparty wordt georganiseerd door bedrijven, clubs of verenigingen en vindt plaats op diverse locaties, variërend van strandtenten tot chique zalen. Gasten worden verwelkomd met vers gesneden haring, vaak geserveerd met traditionele garnituren zoals uitjes en zuur. Naast haring kunnen er ook andere hapjes en drankjes worden aangeboden, zoals jenever, wat perfect past bij de smaak van de haring. Naast het genieten van de culinaire hoogstandjes, biedt de Haringparty een uitstekende gelegenheid om te netwerken en te socializen. Voor veel bedrijven is dit een belangrijk evenement om relaties met klanten, partners en collega's te versterken. De informele en feestelijke sfeer maakt het gemakkelijk om contacten te leggen en ideeën uit te wisselen.


 


De Groninger Haringparty in de Rietschans door Martinibusiness

 

In Groningen vindt uiteraard ook een haringparty plaats en dit zal bij De Rietschans in Haren zijn op zaterdag 28 juni. De organisatie is in handen van Martinibusiness maar er zijn veel bedrijven die het mede mogelijk maken. Een ticket kost €59,75, maar er zijn ook tickets inclusief de deelname aan de barbecue. Ook is het mogelijk om een sponsorpakket te kopen.

De Rietschans is natuurlijk een prachtige locatie aan het Paterswoldsemeer. Dus ben je dol op haring en socializen en netwerken? Dan is dit jouw evenement!

 

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com