Noorderzon 2024
Thursday 22 Aug - Sunday 01 Sep 2024

Noorderzon 2024

09:00
-
23:59
Gratis evenement!

Noorderplantsoen

Kerklaan 1, 9717 HA

Wat is het Noorderzon festival?

 

 

Elk jaar kijken we in Groningen en omstreken weer uit naar Noorderzon! Officieel is de naam van dit festival 'Noorderzon Festival of Performing arts & society'. Hierbij informeren we je wat je kunt verwachten van Noorderzon in 2024.
Noorderzon is een performing arts festival dat elk jaar wordt georganiseerd in het Noorderplantsoen park in Groningen, gelegen in het Noorden van het centrum van Groningen.

 

 

Mark Yeoman, artistiek directeur van Noorderzon

 

De directeur is Mark Yeoman en hij bezoekt wereldwijd diverse performers en programmeert samen met zijn team, het Noorderzon festival. De programmering van ‘Noorderzon Festival of Performing Arts & Society’ legt zich toe op nieuw en innovatief werk op het gebied van interdisciplinair theater. Een professioneel repertoire met acts die liggen op de grens tussen theater en andere disciplines.
 

Femke Eerland, directeur van Noorderzon

 

Naast de artistieke organisatie, leidt Femke Eerland met succes de professionele organisatie van Noorderzon. Tot 2007 deed ze dit als zakelijk leider en sinds 2007 als directeur.

 

Internationale performers van hoog niveau

 

Het festival is vrij toegankelijk maar van tevoren boek je de tickets voor de voorstellingen.  Ook is er De Winkel dichtbij de vijver waar je ter plekke nog beschikbare tickets kunt kopen. Kleinere voorstellingen van het kinderprogramma en performances in de containers op het terrein, zijn alleen bij de ingang van de desbetreffende locaties te koop.

 

De voorstellingen zijn vaak van internationale allure. Het niveau van de voorstellingen vind ik persoonlijk erg hoog. Je vindt op Noorderzon uitdagende podiumkunsten uit alle windstreken en werelddelen en dat maakt het wel extra interessant. Dus, voor het boeken van de tickets van voorstellingen in de tenten moet je er doorgaans wel op tijd bij zijn.

 

Wanneer kun je tickets gaan bestellen voor de voorstellingen van Noorderzon?


De verkoop van tickets zal in etappes gaan verlopen. Op zaterdag 22 juni 2024 gaat de ticketverkoop voor het hoofdprogramma van Noorderzon van start. Op maandag 22 juli zullen de tickets voor alle voorstellingen te koop zijn. 
Wil je nu al eerder kaarten kopen voor Noorderzon? Wordt dan nu meteen Vriend van Noorderzon en dan kun je dus op vrijdag 21 juni vanaf 12:00 uur al je tickets boeken voor Noorderzon en daarna op zondag 21 juli voor het gehele programma.

 

Femke Eerland, directeur van Noorderzon

 

Naast de artistieke organisatie, leidt directeur Femke Eerland met succes de professionele organisatie van Noorderzon. Tot 2007 als zakelijk leider en sinds 2007 als directeur.

 

Met de kids naar Noorderzon

 

Voor het kinderprogramma koop je meestal ter plekke de tickets. Toen onze zoon wat kleiner was, waren we vaak te vinden bij het door mij benoemde 'kinderplein' dat bij de grote speeltuin bij de klimtouwen in het Noorderplantsoen. Voor mensen met kinderen is dit een bekend gebied. Het ligt bijna in het midden van het Noorderplantsoen. Er is daar een basketbal terrein en een watertapje van het Waterbedrijf waar je gratis je flesje even kunt bijvullen.  Op dit kinderplein (zoals ik het noem) heb je de meest uiteenlopende creatieve activiteiten (schilderen, bouwen, theater maken en ga zo maar door) en... niet geheel onbelangrijk, er is altijd wat te borrelen voor de ouders. Beter kan het niet worden. Als ze oud genoeg zijn, kunnen ze prima zonder begeleiding de tent in!

 

Met de hond naar Noorderzon

 

Omdat het een outdoor event is, is het natuurlijk ideaal om je hond mee te nemen. Maar houdt er rekening mee dat het druk is, dat er veel lekkers te vinden is en vaak ook op de grond ligt en dat er meer mensen zijn die hun hond meenemen. Dus .... ik zou adviseren om de hond aangelijnd te houden. Er zijn overigens nog wel stukjes van het plantsoen beschikbaar om de hond even uit te kunnen laten.


Zelf woon ik dichtbij het Noorderplantsoen en laat ik onze hond Kai meestal thuis. Hij krijgt stress van de drukte en ik doe de wandelingen dan meestal ook niet meer in het Noorderplantsoen tijdens het Noorderzon festival. Ook omdat Kai en ik juist enorm genieten van onaangelijnde wandelingen!

 

Borrelen, een voorstelling en genieten van muziek tijdens Noorderzon

 

s' Avonds is het leuk om met vrienden af te spreken en van live muziek te genieten maar ook om voorstellingen te bezoeken. Theater, performing arts, acrobatiek en allerlei combinaties van kunstvormen kun je op dit unieke outdoor festival verwachten.
Hieronder geef ik inzicht in wat je kunt verwachten van Noorderzon in 2024. Het wordt weer prachtig!

 

De planning van Noorderzon 2024

 

Allereerst te starten met wanneer Noorderzon nu gepland staat. 
Eerste dag Noorderzon: donderdag 22 augustus 2024
Laatste dag Noorderzon: zondag 1 september 2024
In totaal kunnen we dus 11 dagen gaan genieten van een hopelijk zonnig Noorderzon Festival!

 

Welke internationale performances staan geprogrammeerd tijdens Noorderzon 2024

 

Hierbij de lijst van voorstellingen die dit jaar ingepland staan!

 

Bashar Murkus en Khulood Basel in het Khashabi Theatre - YES DADDY حاضر ياأبي uit Palestina

 

Bashar Murkus is een van de meest prominente theatermakers in Palestina. Ondanks dat hij nog maar 30 jaar is, heeft hij sinds 2011 al ongeveer 20 voorstellingen gemaakt. De laatste jaren werkt hij bij het Khashabi Theatre, waarvan hij medeoprichter is. Deze groep werd opgericht nadat de Israëlische overheid de subsidie aan het Al-Midan Theatre stopzette vanwege een controversiële voorstelling. Het Khashabi Theatre, gevestigd in Haifa, opereert onafhankelijk en maakt, voor zover mogelijk in bezet Palestina, zijn voorstellingen in volledige vrijheid.

 

De Linkse mannen lossen het op, talkshows uit Nederland

 

Bram en Wilbert, onze favoriete probleemoplossers, pakken elke dag een groot maatschappelijk probleem, een lokale kwestie en een pijntje van een bezoeker aan. Durf jij het aan? Samen met Marjolein Rover en een dagelijks wisselende artist in residence lossen ze problemen op met behulp van cultuur.

 

Dylan LeBlanc - Concert op het gratis toegankelijk Apollo podium


Apollo is het gratis toegankelijke podium midden in het hart van het Noorderzon festival en hier kun je genieten van goede bands!


Met Dylan LeBlanc kun je soulvolle Americana muziek verwachten met invloeden van sixties folk, soul en gitaarrock. Zijn meest recente album genaamd "Coyote" gaat over een man op de vlucht, deels autobiografisch en deels geïnspireerd door een echte coyote die hij ontmoette tijdens een bergbeklimming.

 

 

Jenna Jalonen (ook wel bekend als triplejay) in samenwerking met SUB.LAB>PRO | RING uit Hongarije


Een meeslepend dansspektakel zet deze danseres neer en het zal je meeslepen in een 'rave'.
Ben je er klaar voor?

 

 

People Watching - Play Dead uit Canada


Deze circusperformance geeft een beeld van de waanzin van het dagelijks bestaan. Een mix van dans en circus en dat wordt dan weer een feestje. Te gek gewoon! People Watching is een collectief van 6 multidisciplinaire artiesten die op dit moment in Montreal gevestigd zijn, opgericht in het voorjaar van 2020.

Meer informatie over deze performance.

 

Tiago Rodrigues - Catarina and the Beauty of Killing Fascists uit Frankrijk


Moorden ter bescherming van de democratie, zou jij dat doen? Tiago Rodrigues speelt een intrigerend politiek theater, waar overtuigingen wel eens botsen met het gewijzigde beeld van de wereld. Tiago komt oorspronkelijk uit Portugal en is een top-notch schrijver en choreograaf van welbekende voorstellingen. In 2023 was hij zelfs directeur van In 2023 'the Festival d'Avignon'. 

 

Glory Wall door Leonardo Manzan uit Italië


Een briljant komisch stuk over (zelf)censuur. Met karaoke, rap, twijfelachtig beroemde overleden mannen en een krachtige uitdaging van de regels en conventies van de theaterwereld. Check de trailer!

 

Guillermo Calderon, Vaca uit Chili


Eén van de meest bekende regisseurs heeft een geniale politieke satire samengesteld op de extreem rechtse politiek.
 

Jeremy Nedd & Impilo Mapantsula - blue nite to the galaxy around olodumare, uit Zwitserland & Zuid-Afrika

 

Op 12 juli 2022 heeft NASA beelden vrijgegeven van sterrenstelsels op meer dan 10 miljard lichtjaar afstand, vastgelegd door de James Webb Telescoop. Combineer dit met moderne dans en we krijgen een beter begrip van onze eigen positie en tijd!

 

 

HOOP, Platform GRAS uit Groningen

 

 

Hoop als tegengif voor moedeloosheid. Duo's die elkaar niet of nauwelijks kennen vanuit specifieke kennisgebieden, zoeken samen naar oplossingen die ons, de wereld moet gaan behoeden tegen het einde der tijden. Verfrissend, uitdagend en spannend! Georganiseerd door Platform Gras.

 

 

De muzikanten die het Noorderzon festival kleur geven!


Arab Strap, het duo van Aidan Moffat en Malcolm Middleton, is een van de meest invloedrijke Schotse bands van de jaren negentig. Met hun unieke mix van gitaar, lo-fi synthesizers, drums en hun karakteristiek (whiskey) stemgeluid, veroveren ze sinds 2021 weer als duo de wereld! Dit wil je meemaken.

 

RED Virgo YANG ZHEN Productions - 'Hommage' uit China

 

Een prachtige en gloednieuwe dansvoorstelling genaamd Hommage van een van China's meest veelbelovende jonge regisseurs Yang Zhen. Deze voorstelling zit vol kritische vragen. Thema's zijn schoonheid, gender, imago en identiteit in een grenzeloze wereld.

 

 

Open Mic Night met Peter & Julia uit de VS


Goedkoop bier, allerlei gekke mislukkingen in een DIY repetitieruimte en gore toiletten. Wat hebben we nog meer nodig?


While you were partying met Peter & Julia uit de VS


Een leuke comedyshow met een kwinkslag naar de kwetsbare menselijkheid

Heartefact - A Short History of Burgers and Other Stories uit Servië

Een oudere man, gekleed als een jongen, maakt popcorn in zijn slaapkamer. De zoet geur bereikt snel de theatertribune. Dit betreft een  vertelling van de Servische regisseur Andrej Nosov over een traumatische jeugd.

 

foto website Noorderzon:  copyright by Milena Arsenic Petrovic

 

Gravity & Other Myths - The Mirror uit Australië


Een circus van de supersterren Gravity & Other Myths.
Verbluffende acrobatiek van een top niveau zoals je niet vaak mee zult maken, elektronische muziek, LED, vrolijkheid, show en creatieve humor. Een explosieve circusshow. Dit wil je ervaren! De regisseur is Darcy Grant.

 

Zie hier de trailer:

 

 

Matías Umpierrez met de solo voorstelling, Eclipse uit Spanje


Een exclusieve conferentie van vergeten maskers en geheime genootschappen. Als we een masker dragen, wat is dan onze ware zelf?


 

Ant Hampton / Time Based Editions - Borderline Visible / Op de grens van het zichtbare uit Griekenland & België

 

Onzekerheid, strengere immigratiewetgeving, klimaatverandering binnen Europa. Ant Hampton brengt ongemakkelijke verhalen samen in één gedeelde ervaring. Ook te zien op het IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling

 

 

Het muziekprogramma van Noorderzon

 

Dat ze hun best hebben gedaan bij Noorderzon, blijkt maar weer uit deze diverse lijst aan bands en muzikanten:

Donny Benét uit Australië zal ons disco funk muziek brengen! Heerlijke sexy discofunk gemaakt door een Australische cultheld mét een topsnor.

David Keenan uit Ierland is een ware troubadour die alleen met zijn gitaar en piano zorgt voor ontroering.

Minyo Crusaders uit Japan brengt een mix van authenthiek Japanse volksmuziek genaamd min'yō

Togo All Stars Togo brengt een combi van jazz, pop, afrobeat, samba en funk. 

Natalie Bergman uit de VS brengt Gospel 2.0

Meindert Talma & Freek de Jonge - De Domela Passie Laat je verrassen door verhaal, koor en strijksessies.

The Weather Station uit Canada met hun heerlijke folkmuziek.

 

Aftersun Noorderzon

 

Is er een leven na Noorderzon? Jazeker! Op dinsdag 27 augustus worden de After Sun Talks georganiseerd, in samenwerking met Marketing Groningen, net buiten de Spiegeltent Pollux. Dit is een talkshow waarbij besproken wordt wat de culturele hoogtepunten zijn na Noorderzon in de stad Groningen. Deelnemende organisaties zijn; SPOT Groningen, Forum Groningen VRIJDAG en het Groninger Museum. 

Do you want to make changes to the content of this page, please email info@boostmybookings.com