Het meest groene deel binnen het stadscentrum van Groningen is een bezoek waard. Elk seizoen is een genot.
In de zomer is dit de plek om naartoe te gaan. Vooral studenten maar ook jonge gezinnen gaan naar het park om te ontspannen en te picknicken. De oevers van de vijvers van het Noorderplantsoen zitten vol met mensen! Zouden ze weten dat hier in het verleden oorlogen zijn uitgevochten? Dat heuvels in het landschap hier zijn gevormd door oprukkend landijs?
Gekocht voor 60.000 gulden
De eerste plannen voor een bescheiden park op deze noordwestelijke bolwerken dateren uit het eerste globale uitlegplan uit 1875. Deze plannen werden echter verworpen door de gemeenteraad en de commissie openbare werken omdat ze te beperkt werden geacht. Een tweede plan van Van Gendt uit 1876 speelde hierop in en toont de omvang van het later aangelegde park en de hoofdstructuur met vijver. De gemeenteraad kocht vervolgens deze voormalige versterkte landen tussen het Reitdiep en het Boterdiep van de overheid voor 60.000 gulden.
De vijvers bij het Noorderplantsoen
Tijdens de aanleg werden de grachten vervangen door vier vijvers, waarbij de vijver rond de Jatsdwinger nog steeds op zijn oude locatie ligt. Waar de wallen stonden, werd een park aangelegd in een late 'Engelse' landschapsstijl met kronkelende paden, asymmetrische vormen, bestaande hoogteverschillen, glooiende gazons en gevarieerde beplanting. Het park werd ontworpen als een plek voor ontspanning. Dit staat in contrast met het latere Stadspark dat voornamelijk voor activiteiten werd ontworpen.
Bij de vijver stond een klein theekoepelachtig gebouw dat dienstdeed als melkkiosk. In 1906 werd een grotere melkkiosk gebouwd, die plaats moest maken voor het huidige Noorderplantsoenpaviljoen in 1930. Tegenwoordig huist Zondag hier in het paviljoen. Een plek waar je lekker kunt lunchen of een hapje kunt eten. Er is ook een koffiekiosk en een levendige en warme sfeer.
Het Noorderplantsoen is op vele manieren van cultureel belang
Het Noorderplantsoen werd in zijn geheel aangewezen als rijksmonument in 1971. Het paviljoen en de muziekkoepel (beide op de voormalige Jatsdwinger) zijn ook beschermd als rijksmonumenten.
In de 20e eeuw nam de verkeersdruk toe en werd besloten het park voor gemotoriseerd verkeer te sluiten. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk voor te stellen dat er files waren in het park. Dagelijks is er een eindeloze parade van fietsers die elke dag door het park racen als een shortcut naar - en van - het noordelijke deel van de stad (waar ook het Zernike-universiteitscomplex is gevestigd).
Wat te doen in het Noorderplantsoen?
Voor iedereen is het park een heerlijke plek om te vertoeven. Voor de kinderen zijn er 3 speeltuinen en 2 basketbalvelden, de grootste speeltuin met basketbalveld bevindt zich aan de Oranjesingel 16 en heeft leuke picknickplekken.
Honden uitlaatzone
Aan de andere kant van de speeltuin is een losloopgebied voor honden. Een ontmoetingsplek voor hondenbezitters.
Dieren
Er leven dieren in het park en meer dan je je kunt voorstellen. Enkele jaren geleden maakte Hilco Jansma een film over het Noorderplantsoen die werd geselecteerd voor het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR)
En meer...
Jaarlijks worden er leuke festivals georganiseerd in het park met eten en theater. Ook zijn er verschillende cafés en restaurants, lunchcafés gevestigd in het park.